Hvad er en tandemsykel?

Langt de fleste af os føler os nok en smule nostalgiske, når vi tænker på en tandemsykel – der på mange måder fører vores tanker i retning af en simplere og mere uskyldig tid. Men selvom det indtil for ganske nyligt har været et relativt sjældent syn at se en tandem på cykelstien, så er dette i dag dog ved at ændre sig. Tandemcykler har nemlig oplevet lidt af en renæssance de seneste år, hvor den yngre generation for alvor har fået øjnene op for fordelene ved at køre på en tandem. Er du nysgerrig efter at vide lidt mere om tandemcykler? Hvis svaret er ja, så skal du blot læse videre her.

1. Cyklens design

En tandem adskiller sig naturligvis fra andre cykler ved at gøre det muligt at cykle to personer på samme tid. Og når det kommer til selve cyklens design, så vil en tandem typisk være designet med to sæder bag hinanden – og så selvfølgelig 2 sæt pedaler. Stellet på en tandemsykel vil også være tungere og mere robust end på andre cykler. Cyklen skal jo netop være i stand til at kunne håndtere mere vægt end traditionelle cykler. En tandem er desuden også en fleksibel cykel, hvor mange modeller har mulighed for f.eks. at spænde en børnetrailer efter sig. En tandem er derfor den helt perfekte løsning til især par og familier.

2. Vi kan mere sammen

Tro det eller ej, men en to personer på en tandem kan faktisk cykle hurtigere end to personer på hver deres cykel. Men hvordan kan dette nu være? Grundet til dette er faktisk overraskende simpel. For med en tandemsykel, så får man jo netop det fulde udbytte af begge personers benmuskler. Og selvom en tandem vejer mere end en enkelt cykel, så vil den stadig væk veje mindre end 2 solo-cykler – hvilket derfor giver dig en større hastighed. Blot endnu en situation, hvor det er bedst at være to.

3. Gode gear er altafgørende

Når det kommer til at vælge gear på en tandem, så handler det som tommelfingerregel om at vælge en cykel med både de helt lave og helt høje gear. Vi er jo nemlig alle sammen forskellige, og dette gælder naturligvis også vores foretrukne gear, når der skal cykles op og ned ad bakker. På en tandem er der jo nemlig dobbelt så mange pedaler som på en almindelig cykel, hvilket gør det vanskeligere at synkronisere pedalerne med hinanden. Så det vil derfor altid være bedst at have lave mountainbike gear til turen op ad bakken, og høje racercykel til turen ned. På denne måde vil i nemlig kunne cykle langt mere effektivt – og altid perfekt synkroniseret.

4. Pålidelige bremser er afgørende

Sidst men ikke mindst, så bør du også sørge for at vælge en tandem med gode bremser. En tandemsykel skal jo nemlig kunne håndtere dobbelt så meget vægt – og muligvis endda en anhænger. Bremserne er derfor bestemt ikke noget der skal gås på kompromis med, når det kommer til din nye tandem. Så her handler det om at vælge en tandemsykel i god kvalitet fra en pålidelig forhandler. Det handler jo nemlig om at få sig en god cykel, der ikke bare skal udskiftes sådan lige med det samme.