Hvad er en kortplotter, og hvad bruges den til?

Selvom visse skippere argumenterer for, at man slet ikke har brug for en kortplotter ombord, så kan det dog ikke anbefales at man følger dette råd. Ethvert skib har nemlig bestemt brug for en god kortplotter. Hvis du ikke ved hvad en kortplotter – eller blot er usikker på om kortplotteren nu er pengene værd – så skal du bare læse videre her. For i det følgende vil du nemlig kunne få svar på begge spørgsmål.

1. Hvad er en kortplotter?

Det vil som det første nok være på sin plads, at forklare hvad en kortplotter rent faktisk er og ikke mindst kan. En kortplotter er en elektronisk enhed (typisk med LED-skærm), der ofte tilsluttes andre enheder ombord. Man kan nu downloade det relevante søkort på enheden, hvorefter man typisk vil bruge enheden i kombination med f.eks. en GPS-antenne. En kortplotter er med andre ord en enhed, der fungerer som navigationsinstrument til søs – og er således en særdeles effektiv måde aldrig at fare vild på, når man sejler.

2. Hvad kan en kortplotter ellers?

Udover GPS-antennen, så vælger mange også at tilslutte kortplotteren til et ekkolod. Dette vil naturligvis typisk være mest relevant, hvis man ønsker at fiske fra båden. Ekkoloddet vil jo nemlig kunne aflæse bundforholdene, temperaturen på vandet og således hvor de eftertragtede fisk har deres gang. Og hvis du har en VHF-radio ombord, så har kortplotteren desuden også en anden populær og ikke mindst vigtig funktion.  Ens kortplotter kan nemlig nu tilsluttes VHF-radioen, og man kan nu i realtid blive opdateret om skibets helt nøjagtige position. Sidst men ikke mindst så kan en kortplotter også tilsluttes skibets radar og autopilot. Der er som du nok kan se derfor tale om en rigtig handy lille enhed, der bestemt er værd at investere i.

3. Kortplotteren som uafhængig enhed

Men dette er ikke det hele. En kortplotter med indbygget søkort kan nemlig også bruges til at fortælle dig om:

  • Dit skibs aktuelle position på søkortet
  • Dine waypoints
  • Din nuværende rute
  • Den aktuelle dybde baseret på søkortet
  • Din nuværende hastighed og kurs
  • Din allerede sejlede rute

4. Hvilken kortplotter er så den bedste?

Hvis du er interesseret i at investere i en ny kortplotter, så handler det først og fremmest om at vælge en enhed i god kvalitet – og ikke mindst fra et anerkendt mærke. På denne måde er du jo nemlig langt mere sikker på, at alting nu fungerer præcis som det skal under sejlturen. Og her bør du som tommelfingerregel vælge enten en Garmin, Raymarine, Simrad, Furono eller Lowrance kortplotter, der netop hører til de mest pålidelige mærker på markedet. Især Garmin og Raymarine kan grundet den ekstremt høje kvalitet og mange funktioner anbefales at investere i. Men hvor finder man så en disse kortplotter mærker herhjemme? Svaret på dette spørgsmål er heldigvis rigtigt simpelt. Du skal nemlig blot tage et kig på pæredanske Shipshapes hjemmeside for at finde din næste kortplotter. For hos Shipshape kan du nemlig finde landets nok største udvalg af både Garmin og Raymarine kortplottere til den billigste pris. Firmaet garanterer med deres prismatch nemlig også at matche deres konkurrenters pris. Og så får du endda 100 dages fuld returret – både på nettet såvel som i deres fysiske butik.

Køb din kortplotter her.